Stamiliony uniklých údajů – emailové adresy a hesla

V listopadu 2020 bylo možno na několika hackerských fórech stáhnout sbírku obsahující více než 226 emailových adres a hesel. Kolekce ukradených přihlašovacích údajů byla nazvána jako Cit0Day. Podle nezávislých šetření jsou tato data skutečně pravá. Souborům se důkladně věnoval Troy Hunt – odborník na počítačovou bezpečnost, jejichž rozbor zveřejnil na svých stránkách .

Cit0Day obsahuje také seznam více než tří stovek webů s doménou .cz, kterých se únik databází emailových adres a hesel týká. Ve většině případů jsou získané přihlašovací údaje v nezabezpečené (nezahashované) formě – v otevřeném textu. Pro naše čtenáře jsme ze zveřejněných souborů připravili seznam dotčených  českých webů s počtem uniklých údajů. 

Hash představuje otisk datové zprávy (vytvořený matematickou funkcí). Matematické funkce jsou pouze jednocestné – z otisku nelze získat půdní zprávu. Otisky různě dlouhých zpráv jsou stejně dlouhé. Různé datové zprávy vytvoří různé hashe. (Otisky jsou unikátní.) Hash se používají pro zabezpečení hesel, ověření unikátnosti či neporušenosti datových zpráv, apod.

Jak je vidno, únik se týká i nemalého počtu uživatelů a provozovatelů z České republiky. Počet kompromitovaných údajů z více než 300 českých domén překračuje 3,2 milionu, přičemž nadpoloviční většina údajů byla získána v nezabezpečené podobě (otevřeném textu).

Letos jsme již jednou psali o tom, jak zjistit, zda v souvislosti s naší emailovou adresou neuniklo heslo a jaké kroky po tomto zjištění učinit. Článek Ukradená hesla – vaše možná také, který obsahuje i doporučení jak vytvořit silné heslo a jak hesla spravovat, aniž bychom si je všechna pamatovali, je kdykoliv k dispozici na našich webových stránkách

Hodí se však připomenout, že výše zmíněný odborník Troy Hunt zdarma provozuje webové stránky HaveIBeenPWNed.com, na kterých si můžete ověřit, zda váš email byl součástí některého z dosud odhaleného úniku nebo se zaregistrovat k odběru upozornění, pokud se tak v budoucnu stane. Ostatně díky této registraci jsme byli upozornění, že se aktuální únik týká i našich soukromých emailových adres. 

Databáze hashů kompromitovaných hesel je veřejně dostupná a připravena k využití. Například náš informační systém QML  sám ověřuje nová hesla oproti databázi HaveIBeenPWNed.com.

Pokud se váš email nachází v seznamu uniklých hesel, a patříte k těm uživatelům, kteří používají jedno heslo, důrazně doporučujeme změnit hesla! A to nejen do emailové schránky samotné, ale ke všem službám, k nimž se prostřednictvím tohoto emailu přihlašujete.

Starosti vyřešíme za vás.

Využijte našich zkušeností v oblastech implementace systémů řízení, revizí systémů řízení, auditů a školení.